top of page

Activitați

Activitate 1: Training pro-viață:

Primul training pentru voluntarii implicați în mișcarea pro-viață din Cluj-Napoca a fost organizat în 10 martie 2020. Majoritatea participanților au fost tineri dornici să-și fundamenteze convingerile pro-viață pe argumente atât științifice cât și raționale. 

Conținutul cursului a fost structurat pe următoarele teme:

1. Etapele dezvoltării intrauterine

2. Contextul legal, istoric, cultural și moral al avortului

3. Reformulare și punere în context + studiu de caz: “Women on waves”

4. Răspunsuri la întrebări complicate

5. Întrebări și răspunsuri finale

6. Nevoi de voluntariat la Marșul pentru Viață


Traineri: Iustina Moldovan & Camelia Ikpoko.

unnamed_másolat.jpg

Activitate 2:  


LANSAREA CĂRȚII PENTRU COPII: TUDOR, O POVESTE DESPRE ADOPȚIE

Lansarea cărții pentru copii: Tudor, o poveste despre adopție a autoarei Veronica Iani, a adus împreună pe data de 9 martie 2018, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca copii, părinți și educatori, dornici să afle mai multe despre ce înseamnă adopția și cum putem ajuta alți copii prin adopție. Lansarea a constat într-un atelier de lectură interactiv în care au fost implicați Veronica Iani împreună cu toți cei veniți.  

            Pe lângă prezentarea si lecturarea cărții Tudor, o poveste despre adopție, copiii au avut parte de un bonus care a constat în lectura cărții lansate anul trecut: Bebe, o poveste din burtică. Cele două povești au stârnit mult interes din partea copiilor, deoarece aceștia s-au identificat pe ei înșiși cu personajele din cărți.     

            Autoarea a gândit cartea ca pe un instrument pentru părinți, chiar şi pentru un viitor frate sau o viitoare soră. Cărțile fac parte din colecția Fiecare viață este un dar alături de volume care explică pe înțelesul celor mici ce este sindromul Down și sarcina. Cartea despre adopţie a avut lansări anul trecut, la București, și la Sibiu.

            Reacțiile părinților au fost pozitive, mai mulți declarând că simt nevoia unor astfel de elemente în educația copiilor lor, deoarece în multe familii se regăsesc situații dificile care sunt foarte greu de înțeles de cei mici, iar aceste lecturi aduc într-un limbaj pe înțelesul lor elemente care altfel sunt greu de perceput. „Părinţii sunt reticenţi să vorbească cu copiii despre adopţie, amână momentul acesta. Cumva le e teamă“, a declarat Veronica Iani.În același timp experiența atelierului de lectură s-a dovedit benefică și pentru comunicarea dintre părinți și copii care au petrecut împreună un timp de calitate. Copiii au venit pregătiți cu flori pentru autoarea cărților, iar atmosfera a fost una deosebit de plăcută și caldă.

unnamed-3.jpg

Activitate 3:

PREMIERA ÎN ROMÂNIA A FILMULUI DOCUMENTAR THE DROPBOX

Aceasta este o poveste reală despre iubirea de semeni, despre familie și despre speranță. Prima difuzare a filmului a avut loc la cinema Mărăști în 14 martie 2018, iar următoarea va avea în 21 martie, la Cinema Dacia.
Documentarul realizat de Focus on the Family și Kindred Image, surprinde povestea familiei Pastorului Lee din Coreea de Sud care, într-un mod inedit, a salvat viețile a sute de copii nou născuți abandonați. Totul a început prin al 2-lea copil al soților Lee care s-a născut cu malformații grave încât foarte puțini medici i-au dat șanse să trăiască. De 26 de ani pastorul Lee și soția lui, nu doar și-au îngrijit copilul cu multă dragoste și l-au crescut înfruntând împreună cu el neputințele trupești, însă au mai adoptat și alți copii care fuseseră abandonați de părinți datorită unor diverse probleme de sănătate. În țara aparențelor, Coreea de Sud, unde defectele fizice sunt văzute cu mult dispreț în societate, această familie vede frumusețea fiecărui copil, indiferent de circumstanțe sau dizabilitate, ajungând astfel să creeze comunitatea Jusarang.
Dragostea pastorului Lee și a soției sale nu s-a oprit aici. Vestea că există o persoană care are grijă de copiii pe care nimeni nu îi dorește, a fost un motiv destul de puternic pentru câteva mame să își lase copiii proaspăt născuți pe pragul casei pastorului, în speranța că acolo cineva bun se va îngriji de ei într-un mod în care ele nu ar putea. Speriat că frigul de afară ar fi putut să fie mortal pentru bebeluși, pastorul Lee a decurs la un sistem care în această țară este legal deși foarte contestat de mulți: cutia pentru bebeluși. Acest sistem mult discutat reprezintă pentru multe mamele aflate în situații limită o alternativă la abandonul în diferite locuri ale orașului. Deoarece abandonul nou-născuților este foarte frecvent în Coreea de Sud (în 2013, 224 de copii au fost găsiți abandonați doar în centrul orașului Seul), pastorul este conștient că acest sistem nu poate micșora cotele abandonului, însă se vede neputincios la gândul că dacă nu ar fi cutia, mulți copii ar putea muri fiind lăsați în alte locuri. El speră și se roagă pentru venirea vremurilor când în Corea nu va mai fi nevoie de o cutie pentru bebeluși.

unnamed-2.jpg

Activitate 4:


EXPOZIȚIA STRADALĂ: OBIECTIV CU VEDERE SPRE VIAȚĂ

Expoziția stradală ,,Obiectiv cu vedere spre viață” a adus în fața clujenilor, în premieră, o enciclopedie fotografică a primelor 9 luni de viață. Conținutul expoziției constă în 9 fotografii inedite ale omului în cele 9 luni de viață intrauterină, însoțite de informații științifice ce explică fiecare perioadă și un al 10-lea panou interactiv, pe care vizitatorii puteau scrie mărturii personale, impresii sau sugestii.

        Pozele primelor trei luni de viață au fost realizate de Dr. Steven O'Connor din Houston, Texas, SUA iar cele care surprind următoarele trei luni de viață au fost realizate de o echipă de experți din Polonia și anume: Professor Andrzej Skawina, Collegium Medicum Jagiellonian University, Cracovia și Dr. Antoni Marsinek, Spitalul Czerwiakowski de Ginecologie și Obstretică, Cracovia, Polinia. Aceste fotografii fac parte din albumul „Windows to the Womb” (Fereste către pântec) și au fost prezentate chiar și Papei Ioan Paul al II-lea. Life Issues Institute din Statele Unite ale Americii deține drepturile de distribuire.

            Expoziția stradală s-a desfășurat în două ediții, pe strada Eroilor în perioada lunii martie anterior Marșului pentru Viață în anii 2018 și 2019.

unnamed.jpg
bottom of page